E-ticaret için gerekli belgeler nelerdir?

E-ticaret için gerekli belgeleri tamamlayıp satışa başladığınızda geleneksel ticaretten farklı olarak belli bir konuma ya da zaman aralığına bağlı kalmanıza gerek kalmaz. Ülkemizde ve tüm dünyada geleneksel ticari girişimini internet ortamına taşıyan insanlar gelenekselde kurdukları sistemin dışında farklı bir sistem kullanmak zorundadır. E-ticaret için gerekli belgeler geleneksel ticaretten farklılık gösterir. Zaman ve mekan kısıtlamasına bağlı kalmadan tüketiciye ulaşma imkanı sağlayan e-ticaret girişimi için belli prosedürleri halletmeniz gerekir. Bu prosedürler satış yapmaya başlamanız için zorunlu olan bazı evrakları ve onayları içerir.

E-ticaret şirketi nedir?

Büyük şirketlerin dışında özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler açısından yeni kapılar açan e-ticaret, bu kuruluşların satışları önemli oranda yükseltmiştir. Diğer taraftan mesai saatleri ve tatil günlerine bağımlı kalmadan 7/24 işlem imkanı sunan e-ticareti yapabilmek için, e-ticaret şirketi kurmak bir zorunluluktur. Mevzuata uygun şekilde yasal olarak e-ticaret yapmak için ilk olarak bir şirketin kurulması gerekir. Küçük çaplı girişimler için bu şirket, bir şahıs şirketi olabileceği gibi sermaye şirketi de olabilir. E-ticaret yoluyla satış yapılması halinde vergi mevzuatı ve uygulamaları devreye girerek vergi yükümlülüğü ortaya çıkar. Fakat İnternet ortamda yapılan bu alışverişin ödemesi de yine sanal ortamda yapılır. Bu nedenle hem sizin hem de müşterinin mağdur olmaması açısından sağlıklı bir şekilde ödemeleri alabilmek için bankalarla anlaşma yapılır. Bankaların bu anlaşmaları yapabilmesi için ise sisteme kayıtlı bir şirketin bulunması zorunludur. Bunun yanında ürünlerin dağıtımı için de belli anlaşmaların yapılması gerekir. Kargo firmaları da aynı bankaların çalıştığı yöntemle çalışır. Çeşitli kargo firmalarıyla anlaşma yapmak için bir şirkete sahip olmanız gerekir. Eğer kendi web sitenizden satış yapacaksanız Sitenizle uyumlu kargo entegrasyon modüllerine ihtiyaç duyarsınız. Bu anlaşmalar karşılıklı faydaya dayanır ve işinizi kolaylaştırır.

E-ticaret İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

E-ticaret yapmak isteyen bir kişi zaman aşağıdaki evrakları eksiksiz bir şekilde hazırlamalıdır.
  • Vergi levhası
  • Banka hesabı
  • Gizlilik Sözleşmesi
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • İmza Sirküsü
  • Sanal Pos
  • Kargo Sözleşmesi
  • ETBIS (Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi)
  • Kep
  • E-ticaret sitesi yaptırmak

Vergi Levhası

E-ticaret sitesi kurmak ve bu yolla kazanç elde etmek isteyen kişiler ilk olarak vergi levhası almalıdır. Çünkü vergi levhası olmadan satış yapmak suç teşkil eder. Sattığınız ürün yada hizmetin vergisini ödeyebilmeniz için bu vergi levhasına ihtiyaç duyarsınız. Vergi levhası alabilmek için bir şirkete sahip olmanız gerekli. Şahıs, Limited ya da Anonim olarak üç seçeneğiniz bulunuyor. Seçeceğiniz şirketi, ne tür bi iş yapacağınız kaç kişi olacağınız gibi bilgilerle belirleyebilirsiniz. Küçük çaplı bir işletme için ve tek kişi olarak başlayacaksanız Şahıs şirketi açmak işinizi bir hayli avantajlı hale getirir.

Banka Hesabı

Kurmak istediğiniz şirket türüne karar verdikten sonra para giriş çıkışını kontrol altında tutmak için bir banka hesabı açmanız gerekir. Limited ya da Anonim şirket kurduysanız şirketin üstüne bir banka hesabı açılması zorunludur. Şahış şirketi tercih ettiyseniz hali hazırda kullandığınız bir bankayla görüşüp e-ticaret faaliyetleri için aynı banka üzerinden farklı bir hesap açılması talebinde bulunabilirsiniz.

Gizlilik Sözleşmesi

E-ticaret siteleri müşterilerinden birçok kişisel bilgi ve kredi kartı bilgisi talep eder. Gizlilik sözleşmesi alıcı ile satıcı arasında hangi bilgilerin saklanması gerektiği, saklanmayıp ifşa edilmesi durumunda ne tür yaptırımların oluşacağının yer aldığı sözleşme türüdür. Müşteri memnuniyeti ve güveni açısından bir e-ticaret sitesinde mutlaka gizlilik sözleşmesi bulunmalıdır. Alanında uzman bir avukat yardımıyla hazırlanabilir.

Mesafeli Satış Sözleşmesi

Mesafeli satış sözleşmesi yine gizlilik sözleşmesinde olduğu hukuki bir zorunluluktur. Alıcı ile satıcının birbirleri arasında imzalanmış oldukları bir taahhütname olarak kabul edilebilir. Mesafeli satış sözleşmesi oluşturulurken Yine bir avukattan ya da hukuk bürosundan yardım alınabilir. Yoksa ilerleyen zamanlarda sözleşmede yer alan eksiklik veyahutta hata nedeniyle başınız ağrıyabilir.

İmza Sirküsü

İmza Sirküsü, satış işlemlerinde oluşturulacak olan belgelerde şirket yetkilisinin atması gereken imzanın noter tarafından onaylanmasıdır. Belgelerde noterin onaylamadığı bir imza kullanılamaz. Kullanılması durumunda belge geçersiz olur. Sanal Pos başvurusu başta olmak üzere bir çok başvuruda imza sirküsü zorunlu olarak istenir.

Sanal Pos

E-ticaret sitenizde sattığınız ürünün ya da verdiğiniz hizmetin karşılığını almak için bir sisteme ihtiyacınız vardır. Sanal pos, satılan ürünün ücretini müşteriden tahsil eden sisteme verilen isimdir. Sanal pos bankalar veya BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) tarafından lisans verilmiş İyzico, PayTR gibi firmalar aracılığıyla verilmektedir. e-ticaret için gerekli belgeler

Kargo Sözleşmesi

Satışını yaptığınız ürünlerin doğru adreslere sorunsuz bir şekilde ulaşması için profesyonel destek almalısınız. Kargo firması ile ürünlerin taşıma ücreti ne kadar olacak, ürünler müşterilere ne kadar sürede ulaştırılacak, ürün iadelerinde nasıl bir sistem devreye girecek bunların belirlenip yazılı hale getirilmesi zorunludur. Kargo firması ile yapılan bu yazılı anlaşmaya kargo sözleşmesi denir.

ETBIS (Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi)

E-ticaretten satış yapmak isteyenlerin kayıt olmak zorunda oldukları sistemlerden biri de ETBİS (Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi) sistemidir. Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulmuştur ve takibini de yine Ticaret Bakanlığı yapar. Sistemin kurulma nedeni e-ticaret yoluyla kazanç elde eden siteleri kontrol etmektir.

Kep

Kep’in kelime anlamı Kayıtlı Elektronik Posta’dır. Müşterilere gönderilen e-postaların KEP sisteminden geçerek müşteriye ulaşması anlamına gelir. Devlet tarafından uygulanması zorunlu tutulan bir sistemdir. Müşterilerle satıcılar arasında zaman zaman e-posta gönderildi, gönderilmedi tartışmalarından sonra uygulamaya sokulmuştur. KEP sisteminden geçen her e-posta hukuki nitelik kazanıp delil olarak sunulabilir. Sistem, PTT firmasından ve yetkilendirdiği firmalardan satın alınabilir.

E-ticaret Sitesi Ne Kadara Kurulur?

E-ticaret sitesi kurulumu normal bir blog sitesinin kurulumundan biraz daha farklıdır. Dünya çapında e-ticaret yapanların en çok kullandığı altyapının Opencart olduğu söylenebilir. Opencart modülleri geliştirmeye açıktır ve sitenizi kullanıcı deneyimi açısından daha iyi bir şekle sokabilir. Fiyat aralıkları bir çok firma arasında farklılık gösterir. Tabi bu farklılıklar sizin sitenizin içinde barındırmak isteyeceğiniz özelliklere bağlıdır. Fiyat bilgisi hakkında ayrıntılı bilgi almak isterseniz Eticdo’ya iletişim sayfasından ulaşabilirsiniz. https://eticdo.com?p=2526&feed_id=182

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Trendyol'da nasıl satış yapılır? İşte 2022 Rehberi

E-ticarette Ne Satabilirim? İşte En Popüler 6 Sektör

E-ticaret Nasıl Yapılır? İşte Bilmeniz Gerekenler