Trendyol'da nasıl satış yapılır? İşte 2022 Rehberi

"Trendyol’da nasıl satış yapılır?" sorusu, e-ticaret hayatına adım atmak isteyen kişilerin merak ettiği önemli konulardan biri. Son dönemde e-ticaret siteleri arasında müşteri kitlesini büyük oranda artıran Trendyol, girişimcilerin ve işletmelerin tercih ettiği pazaryerleri arasında oldukça popüler. Ürünlerini geniş müşteri kitlesine sunmak isteyen girişimciler Trendyol’da nasıl satış yapılır araştırması yapıp bu pazaryerinde işletmesini kuruyor. Trendyol’da nasıl satış yapılır ile ilgili bilmeniz gereken tüm bilgilere içeriğimizde yer verdik. Hazırladığımız bu yazıda Trendyol’da nasıl satış yapılır? konusunun en güncel bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Trendyol Nedir?

Trendyol Türkiye’nin en popüler e-ticaret platformlarından biridir. Bir pazaryeri olma özelliği de taşıyan bu kuruluş 2009 yılının Haziran ayında doğmuştur. Bünyesinde binlerce satıcıyı barındıran Trendyol günde 1 milyondan fazla paketi insanlara teslim ediyor. Giyim, teknoloji ürünleri, bebek bakımı, evcil hayvan, kozmetik ve daha pek çok sektörü bir araya toplayıp müşterilere aradıkları ürünleri kolaylıkla bulma imkanı sağlıyor.

Trendyol’da nasıl satış yapılır? Önce Satıcı Olmalısın

Trendyol’dan satış yapmak, sanılanın aksine oldukça kolaydır. Trendyol’da tüm girişimciler mağaza açıp satış yapabilir. Fakat bunun için yasal şartları karşılamak gerekir. Öncelikle mağaza açabilmek için anonim şirket, limited şirket ya da şahıs şirketine sahip olmanız gerekir. Ardından Trendyol Satıcı Başvuru Formu’nu doldurarak, sizden istenen evraklar Trendyol’un belirtmiş olduğu adrese kargolamanız gerekir. Başvurunuz onaylandığında mail adresinize gelen bildirimden sonra artık mağazanıza ürünlerinizi yükleyebilir, satış yapmaya başlayabilirsiniz.

Trendyol da kimler satış yapabilir?

Trendyol, üzerinden satış yapabilmek için öncelik olarak mağaza açmanız gerekiyor. Bunun için de bazı yasal şartları karşılıyor olmalısınız. E-ticaret yapacağınız platform farketmeksizin bu faaliyetlerin resmi bir şekilde kayıt altına alınması gerekiyor. Bu kayıtlar vergi ödemeleri ve diğer resmi işlerde kullanılmak üzere işletilmelidir. Trendyol’da satış yapabilmek için istenen ilk şey bir şirket sahibi olmaktır. Anonim şirketi, limited şirketi ya da şahıs şirketi farketmeksizin bir tanesine sahip olduğunuzda sizde mağaza açabilirsiniz. Şirket açarak yaptığınız satışlarla resmi olarak vergi mükellefi olursunuz. Bu şekilde Trendyol'da satıcı olarak kaydınızı oluşturabilirsiniz. Trendyol’un zorunlu tuttuğu KEP adresi ve MERSİS numarası gibi şartları da şirketiniz varsa karşılayabilirsiniz. Yani bireysel olarak bir kişinin mağaza açması mümkün değildir.

trendyol da nasıl satış yapılır

Trendyol mağaza açma ücreti ne kadar?

Trendyol, mağazanız için sizden herhangi bir ücret talebinde bulunmaz fakat satılan ürünlerden kategori bazında farklı komisyon tutarları alır. Trendyol’da ürünlerinizin ön plana çıkmasını ve daha fazla kitleye görünmesini isterseniz ürünlerinizi sponsorlu şekilde müşterilere sunabilirsiniz. Trendyol Pazaryeri panelinde bulunana Reklam Yönetimi alanından reklam vermek istediğiniz ürünlerden dilediğinizi seçebilir, reklam bütçesi yükleyebilir, anında ürünlerinizi sponsorlu olarak sunabilirsiniz.

Trendyol ne kadar komisyon alıyor?

Trendyol, bünyesinde satış yapan mağazalar için sabit bir komisyon oranı hesaplamamıştır. Mağazası olan satıcılar sattıkları ürünün kategorisine bağlı olarak farklı komisyon tutarları öderler. Bunun yanında belirlenen kategorinin alt kategorilere ve ürün gruplarına göre de komisyon oranları farklılık gösterir. Komisyon tutarı satışı gerçekleşen ürünün o andaki fiyatı üzerinden belirlenir. Trendyol, sisteminde komisyonlar haftada bir kesilir ve satıcıya faturalandırılır. Trendyol’da nasıl satış yapılır yazımızın bu bölümünde alınan komisyon oranları tablo halinde verilmiştir.

Aksesuar Ürünleri%5 - %18 - %25 - %30
Çocuk Ürünleri%12 - %15 - %18
Spor Ürünleri%12 - %15 - %20
Teknoloji Ürünleri%11 - %12 - %14 - %15 - %18 - %20 - %25 - %30
Giyim Ürünleri%25 - %30
Kozmetik Ürünleri%15 - %20
Ev ve Yaşam Ürünleri%10 - %15 - %16 - %17 - %20 - %21 - %25 - %30

Trendyol'da Ürün Satışı Nasıl Arttırılır?

Her geçen gün popülerleşen ve daha fazla insana ulaşan Trendyol’da ulaşılan insan sayısıyla aynı oranda artan bir satıcı kitlesi de bulunuyor. Bu güne kadar yapılan tüm reklam çalışmalarından başarılı sonuçlar elde etmiş Trendyol satışını yaptığı ya da yapmak istediği ürünü daha geniş kitlelere ulaştırmak isteyen satıcıları cezbediyor. Hal böyle olunca satıcılar arasında kıyasıya bir rekabet doğuyor. Aynı ürünü satan onlarca farklı mağazanın içinden sıyrılmak büyük önem taşıyor. Trendyol sistemi bu onlarca mağazanın içinden sıyrılıp daha fazla satış yapılmasını sağlayacak bazı ipuçları sunuyor.

Ürünleri Satışa Hazırlayın

Ürün satış grafiğini yukarı çekmek için yapılabileceklerin ilk sırasında gelen şey listemeler de tapılan temel hataları düzeltmektir. Bunlar yazım ve dilbilgisi gibi hatalardır. Ürünler isimlendirilirken ve listelenirken bu konuya özellikle dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü bu tip hatalar potansiyel müşterinin ürünle ilgili bilgi alırken kafa karışıklığı yaşamasına neden olabilir. Listelemenin bir diğer önemi de anahtar kelimelerin doğru belirlenmesinde yatıyor. Alışveriş yapmak isteyen kişi arama çubuğuna ürünün tam adını yazdığında sizin de ürününüzü o anahtar kelimeye optimize ettiğinizden emin olmanız şart. Yoksa arama kısmında mağazanızı bulamayabilirsiniz.

Anahtar Kelimenin Önemi

Anahtar kelimelerin önemini kavrayamamış pek çok satıcı potansiyel müşterilerini kaybeder. Aramalarda mağazanın ön plana çıkması için iyi araştırılmış anahtar kelimeleriyle ürün listelemeleri yapılmalıdır. Bu işlem doğru ya da iyi yapılmaz ise bu satış kaybına neden olabilir.

Ürün Görselleri

Trendyol’da satışları arttırmak için yapılması gereken en kolay yöntem kendinizi müşteri yerine koymaktır. Bu noktada da ürün görsellerinin ne kadar önemli olduğu devreye girer. İlk etapta potansiyel müşterinin dikkatini çeken şey ürün görselleridir. Dikkat çeken ve kaliteli görseller tıklama oranını yükseltir. Ürününüzde vurgulamak istediğiniz tüm detaylara görselde yer vermelisiniz. Kalitesiz ve basit görseller müşteride iyi bir etki bırakmayacağı için satış oranınızı kötü yönde etkiler.

Ürün Değerlendirmeleri ve Yıldız Sistemi

Trendyol alışveriş yapan müşterilere daha iyi bir deneyim yaşatmak için kullanıcıların bu ürünlere yorum yapabilmesi ve puanlayabilmesi gibi özellikleri devreye sokmuştur. Bu durum alışveriş yapan müşterilerin ürün için kalite değerlendirmesi yapmalarını sağlar. Diğer kullanıcılarında bu yorum ve yıldızlar doğrultusunda hareket etmesi satışlarınızı düşüre de bilir yükselte de bilir. Bu nedenle ürün değerlendirmelerinde iyi yorumlar almak satıl grafiğinizi iyi yönde etkileyecektir.

Trendyol’da Satış Yapmanın Avantajları

Trendyol’da nasıl satış yapılır araştırması yapan kişilerin önce bu pazaryerinin artılarını ve eksilerini iyi araştırmaları daha sonra sürprizle karşılaşmamaları adına büyük önem arz ediyor. Hayatta her durumun iyi ve kötü yönleri vardır. E-ticaret yapmak isteyen kişilerinde Trendyol’u tercih ederken bu avantajları ve dezavantajları bilmeleri işin ilerleyişini etkileyebilir. Açık konuşmak gerekirse Trendyol’da satış yapmanın avantajları dezavantajlara göre daha baskındır. Bu nedenle her gen gün daha fazla satıcı mağaza açar ve e-ticaret girişimini buradan yürütür. İşte satıcıların Trendyol’u tercih etmeleri için öne çıkan birkaç özellik;

  • Trendyol’un kullanıcıda oluşturduğu güven sayesinde burada mağaza açan işletmeler hazır bir tüketici kitlesi ile karşı karşıya kalır. Yani satışı planlanan ürün sanıldığından daha fazla insanın önüne çıkarılmış olur.
  • Trendyol’dan satış yapan işletmelerin marka bilinirlikleri artar. Bunun nedeni geniş kitleye satılan ürünün adetinin fazla olmasıdır. Bu durum tabi kar elde ettirir. Fakat marka bilinirliliğinin değeri çok daha fazladır.
  • İşletmeniz için extra bir web site açmanıza gerek kalmaz. Pazaryerine yüklediğiniz ürünlerle satış yapabilirsiniz bu da pek çok masraftan sizi kurtarmış olur. Bunun yanında hosting, SEO ve web tasarım gibi ayrıntılarla ilgilenmenize gerek kalmaz.
  • Trendyol’un kendi içerisinde oluşturduğu reklam ve kampanyalara katılabilir kullanıcıların ürünlerinize daha kolay ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Extra bir reklam maliyeti yaratmamış olursunuz.

Trendyol’da Satış Yapmanın Dezavantajları

Yukarıda Trendyol’da satış yapmanın ne kadar avantajlı olduğundan bahsettik. Unutulmaması gereken her madalyonun iki yüzü olduğudur. Pek çok avantaja sahip olan bu pazaryeri tabi dezavantajları da barındırır. İşte bu dezavantajlardan bazıları;

  • Geniş bir satıcı ağına sahip olan Trendyol işletmeler arasındaki rekabetin de en üst seviyede olduğu bir platformdur. Aynı ya da benzer ürünleri satan pek çok işletme birbirleriyle yarış halinde olur. Başarılı olanlar olduğu gibi bu yarışın içinde kendisini hiç gösteremeyen işletmelerde vardır.
  • Yukarıda bahsettiğimiz rekabet ortamı sizi fiyatlar konusunda sürekli bir değişikliğe sürükleyebilir. Ürünlerde indirimler ve kampanyalar yaparak rakiplerin içerisinden sıyrılmak için uzun uğraşlar verilir.
  • Marka odaklı değil ürün odaklı arama yapıldığı için bilinirliliğinin ne kadar zor kazanıldığından bahsetmiştik. Bu durum kalıcı müşterilerin oluşmasının önüne geçer.

Kendi E-ticaret Sitenizden ve Trendyol’dan Satış Yapmanın Farkları

E-ticaret sitesi oluşturarak satış yapmak ve bir pazaryerinde mağaza açarak satış yapmak birbirinden çok farklı konulardır. Girişimcilerin bu tarz bir ikilem yaşadıkları noktada yapılması gerek en önemli şey detaylı bir araştırma sürecine girmek olmalıdır. Tüm artılar ve eksiler bir yerde toplanmalı ve ona göre karar verilmelidir. Bu artı ve eksilere beklentiler ve ihtiyaçlarda dahil edilmelidir. Sizin girişimizinden beklentiniz, yapabileceğiniz ve yapamayacağınız şeyler, kar-zarar oranları tek tek hesaplanmalıdır.

Yazımızın üst kısımlarında bahsettiğimiz gibi, pazaryerleri size pek çok konuda pratiklik sağlar fakat bunun karşılığında sürekli komisyon ödersiniz. E-ticaret sitesi başlangıçta pahalı görünse de uzun vadede kar getirisiyle pazaryerinin önüne geçer. E-ticaret sitesi oluşturmak ise bazı detaylarla sizin birebir ilgilenmenizi gerektirir. Pazaryerlerinin otomatik sağladığı kargo anlaşmaları, ürünlerin satış sonrası faturalandırılması ve hazır reklam paneli gibi özellikleri sizin e-ticaret yaparken işinizi kolaylaştırır. Eğer bir web sitesi oluşturup buradan ticaret yapmak isterseniz bu tarz detayları birebir kendiniz uğraşarak halletmek zorunda kalırsınız.

https://eticdo.com?p=3399&feed_id=195

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

E-ticarette Ne Satabilirim? İşte En Popüler 6 Sektör

E-ticaret Nasıl Yapılır? İşte Bilmeniz Gerekenler