E-ticarette 8 Adımda Marka Oluşturmak!

E-ticarette 8 adımda marka oluşturmak istiyorsanız bahsedeceğimiz adımları harfiyen uygulamak sizin işinizi görebilir. E-ticaret yapın ya da sadece genel anlamda ticari bir faaliyet yürütün, işinizi toplum tarafından bilinir kılmak istiyorsanız bir marka oluşturmanız gerekiyor. Marka oluşturarak, sattığınız ürünle ya da verdiğiniz hizmetle karşı tarafta güven ve kalite algısı yaratabilirsiniz. Sadık müşteri kitlesi oluşturabilirsiniz. Aynı zamanda e-ticaret siteniz için sağlam bir marka oluşturarak kurumsal kimliğinizi kanıtlamış olursunuz. Marka oluşturmak, verdiğiniz reklamlardan ve yaptığınız pazarlama çalışmalarından olumlu geri dönüşler almanızı sağlar. Bu yazımızda marka oluştururken dikkat etmemeniz gereken ölçütleri, sizler için maddeler halinde açıkladık. E-ticarete yeni başladıysanız ve konu hakkında daha ayrıntılı bilgi almak isterseniz sitemizde yer alan "E-ticaret Nasıl Yapılır?" yazımıza da göz atabilirsiniz.

1-Hedef Kitlenizi Doğru Belirleyin

Marka oluşum sürecinin il basamağı hedef kitlenizi tanımlamakla atılır. Doğru hedef  kitle analizi yapmak size hem maddi anlamda hem de iş yükü anlamında çok fazla fayda sağlar. Sattığınız ürün/hizmet için cinsiyet, yaş, sosyal sınıf, gelir durumu, yaşadığı bölge gibi pek çok kriteri göz önünde bulundurmak gerekiyor. Tabi bu sıraladıklarımız en temel maddeler, Bu temelden başlayıp daha da özelleştirilebilir. Bu kriterlere göre sloganlarınızı, reklam stratejilerinizi, çalışmalarınızdaki renkleri, kullanacağınız dil ve üslubu belirlemeniz gerekir. Bu nedenle marka değerini oluşturmak için öncelikle hedef kitlenizin farkında olmalısınız.

2-Markanızın Farkını Ortaya Koyun

E-ticarette marka oluşturma sürecinde sizi rakip firmalardan bir adım öne çıkaracak özelliklerinizi belirgin hale getirmeniz gerekiyor. Bu hizmeti/ürünü alabilecekleri başka satıcılar varken neden sizi tercih etmeleri gerektiğini potansiyel müşteriye göstermelisiniz. Markanızı ön plana çıkarabilmek için aşağıdaki soruları cevaplamalı ve verdiğiniz cevaplara göre müşterilerinize nasıl bir tavır sergileyeceğinizi belirlemelisiniz.
  • Niye marka oluşturdunuz?
  • Markanızın vizyon ve misyonu nedir?
  • Firmanızı rakiplerinizden ayrı kılan özellikler nedir?
  • Tüketicilerin ne gibi sorunlarına çözüm buluyorsunuz?
  • Tüketiciler neden sizi tercih etsin?
E-ticarette 8 Adımda Marka Oluşturmak

3-Rakiplerinizi Analiz Edin

Rakiplerinizden bir adım öne geçmek ve farkınızı ortaya koymak istiyorsanız rakip şirketlerin marka oluşturmak için nasıl çalışmalar yaptıklarını inceleyebilirsiniz. Bu inceleme size sektörel anlamda daha fazla bilgi katarken bir yandan da farkınızı nasıl ortaya çıkartacağınızı belirlemenizde yardımcı olur. Rakip analizi yaparken size en yardımcı olacak programlardan biri Semrush olabilir. Kendinize ait bir fikrinizin olması ya da çok yaygın olan bir fikri başka bir taraftan görmek kendi kimliğinizi oluşturmanız açısından oldukça önemlidir.

4-Markanızın Faydalarını Görünür Kılın

Yaptığınız işin, sattığınız ürünün iyi yanlarını tespit etmeli ve bunları daha görünür hale getirerek pazarlama çalışmalarında kullanmalısınız. Bu yolla müşterilerin gözünde bir marka algısı yaratabilirsiniz. Farklı yaptığınız bir şeyi reklam çalışmalarında kullanmak sizi diğerlerinden ayırır. Müşterilerinizin ve potansiyel müşterilerinizin, aldıkları ürün ve hizmetlerle günlük yaşantılarını nasıl daha kolay hale getirdiklerini öne çıkarmalısınız. Markanız tüketicide güven, kalite ve ürününüzü alma isteği uyandırmalıdır.

5-Kurumsal Renklerinizi Belirleyin

Bilimsel araştırmalar ortaya koyuyor ki, her bir rengin ona bakana verdiği bir his, telkin ettiği bir iletisi vardır. E-ticarette marka oluştururken renklerden de  faydalanmak gerekir. Dolayısıyla markanızı oluştururken seçeceğiniz renklere hedef kitle analizinizi iyi bir şekilde yaparak karar vermelisiniz. Renk seçiminiz; markanızın vizyonuna, firmanızın tarzına ve hitap ettiğiniz kitleye uygun olmalıdır. Örneğin markanız daha çok gençlere hitap ediyorsa daha canlı ve hareketli renkler kullanabilirsiniz. Daha kurumsal ve ciddi bir yaklaşımınız varsa renk tercihlerinizi daha sade bir çizgide tutabilirsiniz. E-ticarette 8 Adımda Marka Oluşturmak!

6-Logo Tasarımı ve Slogan Oluşturma

Marka oluşturmak denilince ilk akla gelen logo tasarımı ve slogan üretimidir. Çünkü bu iki madde marka bilinirliğine ve akılda kalıcılığına katkı sağlayan en önemli unsurlardandır. Logo tasarımınız markanızın sektörel ve kurumsal imajını yansıtacak nitelikte olmalıdır. Slogan oluştururken ise müşteriye markanızın uzmanlık alanını ve marka olarak ne vaat ettiğinizi birkaç kelime ile anlatmanız gerekir.

7-Font Seçimini Unutmayın

Çok ince bir ayrıntı fakat gözden kaçmamalı. Çünkü her yazı fontu bir karakter izlenimi yaratır. Bu yüzden tutarlılık sağlamak için markanızı oluşturma sürecinde font seçiminize de dikkat etmelisiniz. Markanızda bir kurumsallık ve uyumluluk sağlamak için yazı fontunuza karar verirken nasıl bir yaklaşım sergilemek istediğinizden yola çıkabilirsiniz.

8-Kurumsal Bir Dil Oluşturun

E-ticarette marka kimliğinizin oluşması açısından hedef kitlenize nasıl bir dille hitap edeceğiniz önemlidir. Bu belirleme yapılırken firmanızın sektörünü, tarzını, sunduğu hizmet veya değerleri baz alınabilir. Markanızın tutarlı bir imaj sergilemesi için hedef kitlenize hitap etmek üzere şu yaklaşımlardan birini tercih edebilirsiniz:
  • Uzmanca
  • Arkadaşça
  • Hizmet odaklı
  • Otoriter
  • Teknik
https://eticdo.com/e-ticarette-8-adimda-marka-olusturmak/?feed_id=106&_unique_id=62828f5dc7d13

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Trendyol'da nasıl satış yapılır? İşte 2022 Rehberi

E-ticaret için gerekli belgeler nelerdir?